Tată, îmi dă viața multe să trăiesc. Atât de multe încât, în fiecare noapte, când se lasă întunericul și merg la culcare, aprind lumina în mine să văd dacă s-a spart ceva. Știu că noi nu e facem declarații de dragoste, că noi nu rispim cuvinte pe ”te iubesc-uri” evidente, dar eu sunt fată, tati, și mie mi-e dor să-ți spun ce nu ți-am spus niciodată. Că te iubesc. Și știu că, de când am plecat la București te sun rar, dar dintre toți oamenii care-mi lipsesc, de tine mi-e cel mai dor.  

E luni seara, cade aprilul pe pământ și eu ascult Cat Stevens, Father and son. O să fiu eu băiatul pe care nu îl ai, și așa înainte să mă nasc, tu și mami, ați făcut liste numai cu nume de băieți pentru mine. Mă simt singură nu pentru că nu am oameni în jur, ci pentru că mi-aș dori să fiu la mine în dormitor, cu pereții mei plini de versuri din poezii, din Evanghelie și din Pink Floyd, cu tine.  Vorbind vrute și nevrute. Eu să-ți mai povestesc ce-am mai învățat, tu să mă mângâi pe cap și să-mi povestești istoria lumii-ntregi. Și să mă cerți că-s proastă și eu să-ți mulțumesc că numai datorită ție nu-s mai proastă decât sunt. Și să mă plâng că nu-mi ajunge doar o viața să învăț tot ce aș vrea să-nvăț. Ș-apoi să mă pupi și să-mi spui ce mare bucurie ți-a făcut Dumnezeu că mă ai. 

Toată copilăria mea te-am iubit cu teama că n-o să fiu niciodată suficient de bună și de inteligentă pentru ca tu să mă iubești înapoi. Toată copilăria mea te-am iubit cu dorul de a-ți spune asta. Și acum te iubesc cu aceeași teamă pentru că tu mi-ești atât de tată, iar eu nu știu să-ți fiu suficient de fiică. Pentru că zilele trecute mi-ai spus pentru prima oară că te-am dezamăgit și am simțit că se prăbușesc munți de tristețe în mine. Tată, cum să rămân Cătă de la șaptesprezece ani când Bucureștiul mă fură într-atât? când stă ispita după colț gata să mă înhațe? când cresc și mă-năsprește lumea? când tu nu mai ești lângă mine?

Mă întrebi de ce nu mai scriu. Nu mai scriu pentru că sunt fericită, iar când ești fericit, nu-ți vine să-ți dai în vileag fericirea Știm amândoi ce preț are fericirea și eu încep să-mi dau seama că n-am suficient curaj să renunț la ea ca să creez. Scrii despre fericire abia când n-o mai ai, în rest, n-o consumi în cuvinte. Stai în ea și aștepți să treacă, fiindcă știi că nu-i pentru totdeauna.

Nicio primăvară n-a fost la fel de frumoasă ca asta.   N-am fost niciodată îndrăgostită în luna aprilie, dar acum sunt, și nu m-aș mai întoarce niciodată la singurătatea în care credeam că mi-e atât de bine înainte.  Amândoi suntem doi singuratici, dar amândoi iubim ca nebunii. Cred, tati, că iubirea e singura cale spre mântuire. E sinfura care îmblânzește omul.  Când iubesc, semăn cu mama.

Mi-e frică. Mi-e frică de schimbare, mi-e frică de alegere, mi-e frică să nu mă irosesc, mi-e frică de tot timpul ăsta care trece și nu mai suntem împreună. Dar tu m-ai crescut băiată și nu m-ai lăsat niciodată să mă plâng, așa că și acum încerc să fiu băiată. Băiata ta căreia îi e dor, care plânge când îți scrie, pe care o doare primăvara, care se îndrăgostește, care citește romane de dragoste, care merge la teatru și suspină fără ca s-o vadă nimeni. Tati, nu-s deloc băiată. Sunt delicată. Sunt fată. Sunt femeie. Sunt fata ta și tu ești cel mai bun prieten al meu. Și abia aștept să vin săptămâna viitoare acasă să mergem la fermă și să-mi arăți ce cărți ți-ai mai luat.  Fiindcă tati, ești singurul bărbat care o să mă iubească nu pentru că sunt frumoasă, ci pentru că știu care au fost capitalele Imperiului Persan. 

    Uneori sunt tot ce tu nu ești, alteori sunt toată tu. De cele mai multe ori, nu știu cine sunt. Nu știu dacă ai să citești vreodată ce am scris, dar mulțumesc că sunt și că ești. Mi-e dor de tine.

f79d674e876f4232e79644aadd370435.jpg

Advertisements

3 thoughts on “Scrisoare netrimisă către tata

  1. Am citit scrisoarea ca și cum mi-ai scris-o mie. Mi-au dat lacrimile, pentru că eu nu sunt tată și citind cum iubește un copil un tată, aș fi vrut să fiu. Te iubesc, Cătă, nu ca tatăl tău, nu pentru că ești frumoasă, nu pentru că știi capitalele Imperiului Persan, ci pentru că ești un copil tare bun, pentru că faci un alt copil tare bun să fie fericit, și mai ales pentru că ești tu. Și apropo, habar nu ai ce bine îți stă îndrăgostită în aprilie.

    1. Nici nu știu ce să răspund. Mi-au fugit cuvintele și nu mi-a mai rămas decât un mare mulțumesc. Te îmbrățișez, Cici, cu tot dragul din lume! Mă bucură enorm să citesc toate astea! Abia aștept să ne revedem 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s