Nu Biserica spală creiere!

Nu-s avocatul lui Dumnezeu, nici al preoțimii, nici al Patriarhului Daniel și nu scriu asta nici pentru a convinge pe cineva, ceva, cum ar fi… că pentru unii, Biserica e pur și simplu un loc de curățire sufletească așa cum pentru unii cluburile sunt relaxare sau shopping-ul, binedispunere.

Scriu ca un om care-și păstrează duminicile pentru a-și potoli dorul de Dumnezeu și dragul de el.

Scriu din perspectiva uneia care, fără supărare, a citit suficiente cărți, încăt să-și permită să afirme că deși merge la Biserică, nu-i spălată pe creier.

Scrie aici o rockeriță care a făcut în cei optișpe ani ai ei destule head-bang-uri: iară pentru cei care nu știți ce-i headbang-ul, e acea mișcare ”satanistă” a capului, când acesta se îmbată de euforia chitării, a bass-ului și a tobelor, când din toți rărunchii îți vine să urli și-l găsești pe Dumnezeu în nervul rock-ului -muzică pentru care, necesită o capacitate intelectuală suficientă ca să o poți înțelege.

Scriu ca una care anul ăsta de Halloween s-a deghizat.

Scriu ca o fată care ultima oară când a ajuns într-un club (rock), a flirtat nu numai cu Bacchus ci și cu un tip, pe care, în urma combinației dintre rock și vodkă, a crezut că-i Kurt Cobain și s-a jucat cu el bing, bam, bum; dacă pierdea, o săruta. A sărutat-o.( Am simțit că un astfel de păcat se șterge la fel de greu ca un W.C. public. )

Scriu ca una, care, până mai ieri-alatăieri, înjura preoțimea cu tot alaiul ei cu tot.

Scriu ca una, care, a citit de la Freud până la Blaise Pascal, de la Dostoievksi până la ”poeții blestemați”, d-alde Baudelaire și Verlaine, până l-a găsit în sfârșit și pe Steihndardt, Baștovoi, Bartolomeu Anania, Petre Țuțea și câți și mai câți…, dar n-are rost, că doară asta nu-i o paradă a câte am citit! Ci e un argument care arată că am auzit și de geniile astea chiar dacă merg la Biserică.

Și-n fine, scriind în calitate de rockăriță-ortodoxă-cu credință în Dumnezeu-frecventatoare de cluburi-satanistă ce se roagă-mergătoare la Biserică, vă zic, că-n primul rând, până și exprimarea este greșită. Cum ar putea o instituție să spele un creier?

Pentru credincioșii care sunt totuși de părere că Biserica este splătoare de creier, zic: Vedeți în Biserică menirea ei -aceea că este Casa Lui Dumnezeu.  Ș-apoi… când mergi la Biserică, nu mergi să-l judeci pe cutare preot, să-l blamezi pe Patriarh, să te uiți instigator la straiele preoțimii, la lux sau mașini de fiță. Fiecare-și poartă crucea! Tu mergi să te rogi, să fii tu și Dumnezeu într-o dimineață de duminică, când după o săptâmănă de luptă cu diavolul pe câmpul de bătălie al sufletului, faci inventarul păcatelor cu Dumnezeu, analizezi socotelile, ș-apoi… ești iertat cât să pornești la drum pentru înc-o săptămână. Și credeți-mă, că-i mare iertarea Lui…!
Să fim clar înțeleși că este vorba aici de Biserică, nu de preoți. A blama Biserica în contextul tragediei în care ne aflăm ca popor, este un semn al prostiei, al neînțelegerii, al necredinței și denotă faptul că nici măcar acum, nu știm să apucăm problema de unde trebuie.

Iar pentru necredincioșii care n-au gustul Bisericii, care judecă de dragul de a judeca, care văd în Biserică pe preoțeii fanatici -pe care nu mă bag să-i judec-, fără ca să știe că adevăratul har nu acolo trebuie căutat la fel cum adevărata judecată nu astfel se face. Lumea vede în Biserică preoțimea. Lumea vede în preoți luxul, fălirea, falsa smerenie și mercedesurile. Dar puțini dintre cei care afirmă cu tărie că ”Biserica spală creiere”, au căutat în locurile în care, preoții preoți supraviețuiesc. Luați drept reper vorbele patriarhului: ”Lumea să vină la biserică, nu la club”, ca și cum e literă de lege iar judecata e musai să pornească de aici. Greșit! Ei, uite, că în pofida a ceea ce zice el, merg și la club și la Biserică. Și asta nu mă afectează cu nimic. Bine că spală Biserica creierele, dar raportând Biserica la cluburi, s-ar putea ca în cluburi să fie mai multă spălare ca nicăieri….!
Toată lumea spune: Vrem spitale, nu biserici! Dar nimeni nu spune câte spitale sunt, și câte baruri și cârciumi…
Criticați Biserica când ea este Dumnezeu și e rugăciune. Iar cei care nu înțeleg și nu văd asta, să mă scuze, dar să-și țină naibii gura.

Știți cum am scris asta? Ca și cum un prieten de-al meu e cât pe ce să fie dat afară din propria lui casă, împotriva voinței lui, lăsat al nimănui, în stradă, în plină iarnă! Scriu ca și cum Dumnezeu e prietenul meu cel mai bun, pentru care sar și la bătaie, (dacă e nevoie, vorba vine) pentru ca El să-și păstreze Casa și Locul.

#colectiv

59c8718cc8664ad0b346e7554f2784f7

Advertisements

4 thoughts on “NU BISERICA SPALĂ CREIERE!

  1. Superb scris😊 din suflet pentru suflete, pentru cei ce inteleg ca Dumnezeu este iubire, intelegere, toleranta😊 oamenii toti sunt pacatosi(preoti, demnitari, oameni diferiti). Depinde de filtrul nostru moral cate lasam sa ne afecteze si in ce masura😊

  2. Nu sunt de acord cu tine dintr-o anume masura. Da-mi voie sa te intreb, care este menirea bisericii? Trimite-mi un raspuns te rog, si imi voi motiva in continuare alegerea. Asta daca esti curioasa, bineinteles.

    Apropo, nu am nimic cu biserica in sine. Sunt ortodox, am preotul meu la care ma duc, dar cu toate astea nu sunt de acord cu articolul tau. Cel putin intr-o anume masura 🙂

    1. 🙂 menirea de a-i apropia pe oameni de Dumnezeu, de a-i apropia pe oameni de alti oameni, atat diferiti, dar atat de la fel prin faptul ca au aceeasi credinta. Menirea de a fi loc al rugaciunii pentru cei care au nevoie. Oricum, ideea era, ca Biserica a fost mult prea blamata, in conditiile in care menirea ei, in niciun caz nu este acela de a face cel mai mic rau. Sunt foarte curioasa sa aflu de ce nu esti de acord cu mine, dar scrie-mi, te rog, undeva, in privat.i

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s